miercuri, 5 martie 2014

CARNET DE MEMBRU AUTOMOBIL CLUB REGIONAL CLUJ

In 1921 sunt infiintate, sub patronajul ACRR, Automobil Cluburile Regionale.  Primul, cel de la Cluj, cu sucursale la Brasov, Sibiu si Oradea, ii avea printre membri pe Octavian Goga si Petru Groza. In aceeasi perioada se infiinteaza Automobil Club Moldovenesc cu sediul la Iasi, printre membrii sai numarandu-se Mihail Sadoveanu si Demostene Botez.
In 1924 este ales presedinte al ACRR Ion Mitilineu, succesorul lui George Valentin Bibescu, care s-a retras dupa 20 de ani de la infiintarea Clubului. Gestiunea ireprosabila a lui Mitilineu se va intinde pe o perioada de peste 22 de ani. In acelasi an se desfasoara si Marele Premiu al Automobil Clubului Regal Roman.
1926-1929 este perioada afirmarii echipajelor romanesti in competitii interne si internationale. Dupa recordul obtinut pe distanta Bucuresti-Paris-Bucuresti, de echipajul H. Manu-N. Constantinescu, cu un Buick, in 103 ore, cu o medie de 53,4 km/h, a urmat, in premiera, realizarea Turului Automobilistic al Romaniei de catre Alexandru Berlescu, pe un Oldsmobile. El a parcurs in 50 de ore 2.447 km, cu o medie orara de 49 km; in anul urmator  Alex. Racovita (cu un Steyr de 1.600 cm3) si George Ghica (Buick) au concurat in  raliul Monte Carlo cu alti 50 de automobilisti si s-au plasat pe locuri onorabile – 5, respectiv 30. La finele intervalului mentionat apare Ghidul Drumurilor din Romania, cu planse continand harta fizica a zonei cartografiate, la o scara bine aleasa.
Finele lui 1928 aduce o recidiva memorabila a fondatorului ACRR, G.V. Bibescu, cel care organizase in 1905 raidul intercontinental Galati-Ispahan:  traversarea Africii pe ruta Dar-es-Salam-Congo-Sahara-Nigeria-Algeria si Maroc, destinatia finala, atinsa in toamna anului urmator, fiind Parisul. Presa franceza a timpului a relatat fugitiv acest eveniment deosebit — probabil pentru ca nu avea un caracter national, iar autovehiculele  erau americane…

 Cautind pe OKAZII.ro am gasit acest interesant carnet de membru si cotizatii din anul 1936

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu