sâmbătă, 21 august 2010

22 de modele de maşini interbelice, vintage şi clasice, pe străzile Râmnicului „Parada retro” i-a fascinat pe vâlceni

Cu ocazia Zilelor Râmnicului, sâmbătă, 25 iulie, a avut loc în premieră la Râmnicu Valcea o expoziţie de maşini de epocă, unde au putut fi admirate 22 de modele interbelice, vintage şi clasice, majoritatea fabricate între anii 1912 - 1946. 
La eveniment au participat primarul Mircia Gutău, viceprimarul Romeo Rădulescu, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Piesa de rezistenţă din toate punctele de vedere a fost un Ford T Speedster, fabricat în anul 1912, maşina fiind recent achiziţionată de la un muzeu de profil din St. Louis, S.U.A, veche de 97 de ani. Complet funcţională, aceasta reprezintă mărturia vie a primei generaţii de automobile şi, în special, a primelor eforturi făcute pentru caroserii auto de curse (Speedster). 
O altă atracţie a acestei expoziţii, admirată de râmniceni, a fost maşina Cabrio, model Aero 30, fabricată în 1936, vehicul ce a fost oferit cadou regelui Carol al II-lea de către preşedintele Cehoslovaciei, Edward Benes, în anul 1936. 
Tot în cadrul acestei expoziţii au mai fost prezente şi modele precum: Jeep MB fabricat în 1943, maşină folosită de trupele americane în cel de-al doilea război mondial, Jeep Willys CJ2A, an de fabricaţie 1947, Ford Taunus (an 1937), Mercedes 170V (1938), Oldsmobile Cutelass Supreme, fabricat în 1979, Buick Century Eight (1938), Ford Mustang (1965), Vauxall V12 (1936), Fiat Topolino verde, fabricat în 1938, Hanomag Courier (1938) şi multe altele. În funcţie de vechime, valoarea lor se ridică la sume exorbitante. De exemplu, Ford T fabricat în 1912 poate ajunge la 100.000 euro. Sigur că sunt modele care pleacă şi de la 5.000 euro, însă cheltuielile de întreţinere sunt şi ele destul de mari. 
Maşinile de epocă au defilat pe străzile din centrul oraşului, parada poposind în scuarul ,,Mircea cel Bătrân”. Această atmosferă a fost întregită de alaiul pornit din faţa Primăriei, cu frumoasele şi talentatele actriţe de la Teatrul ,,Ariel” îmbrăcate în costume de epocă.Vâlcenii s-au înghesuit care mai de care să facă poze lângă acele „bijuterii” de mare valoare şi priveau impresionaţi interiorul acestora. 
„Este ceva unic în oraşul nostru, este pentru prima dată când văd maşini vechi de 100 de ani”, ne-a spus Gheorghe Lixandru, colonel intrat în rezervă. 
Expoziţia a fost posibilă prin amabilitatea Fundaţiei „Lontos şi Fii”, şi a oficialităţilor Primăriei Râmnicu Vâlcea. Lontos Constantin Anghel a participat, cu un IMS-M 461, din 1964, vechi de 45 de ani. 
De asemenea, Clubul vehiculelor de epocă a inclus în program pentru participanţi, duminică, şi vizitarea unui renumit monument de arhitectură brâncovenească, cuprins în patrimoniul Unesco, Mânăstirea Hurezi şi a oraşului Horezu. Tot în acest cadru s-a desfăşurat şi o cină festivă, cu program tradiţional românesc, cu acordare de diplome festive şi suveniruri pentru echipajele participante. 

Filofteia STAN 
Carmen CĂLIN


Preluat din Curierul De Ramnic 28 Iulie 2009



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu