miercuri, 29 iunie 2011

O ISTORIE ASA CUM A FOST AUTO UNION

1928-1944 Era Auto Union

In august, 1928,  J. S. Rasmussen a preluat pachetul majoritar de actiuni al uzinelor Audi AG din Zwickau, unde a inceput productia in serie mare a automobilului mic DKW cu tractiune pe fata. Si acest automobil poseda o caroserie din lemn imbracata in piele sintetica si motorul in doi timpi tipic DKW. Aceasta constructie a reprezentat baza pentru unul dintre cele mai de succes automobile mici germane din anii 30, din care s-au construit pana in anul 1942 la uzina din Zwickau peste un sfert de milion de exemplare.

DKW 1931


In 1932 pe data de 29 iunie, cele patru marci de autovehicule din Saxonia: Audi, DKW, Horch si Wanderer au fuzionat, formand Auto Union AG cu sediul in Chemnitz. Noul concern a putut astfel sa deserveasca toate segmentele de piata, de la motocicleta usoara si pana la limuzina de lux.

Audi 1933


La Salonul Auto de la Berlin, din 1933, Auto Union SA (Auto Union AG) s-a prezentat cu noul Audi, primul ei automobil de clasa medie cu tractiune fata. Pentru prima data s-a facut uz de un sistem modular si s-a utilizat motorul Wanderer in sase cilindri.

Auto Union Streamline


(foto: gtplayground )
Tazio Nuvolari cel mai in voga pilot sportiv al deceniului a accepta sa concureze pentru cei de la Auto Union, fiind singurul capabil sa controleze cu maestrie cei 545 de CP ai Sagetii Argintii.
In anul 1934 Auto Union a obtinut cel mai important impuls de popularitate prin succesele unei masini de curse, la baza careia s-au aflat planurile lui Ferdinand Porsche. Motorul in saisprezece cilindri era dispus in spatele pilotului, ceea ce a favorizat mult forma aerodinamica. Acest model a fost denumit pentru prima data "Sageata Argintie", datorita caroseriei aerodinamice argintii. Masinile de curse Auto Union au fost produsele hightech ale timpului lor. S-au obtinut performante maxime in constructia de autovehicule care s-au concretizat prin motoare de mare performanta, forme aerodinamice si constructii usoare. Astfel, Auto Union Streamline, dezvoltand 545 CP, a atins pentru prima data pe o sosea normala o viteza de peste 400 km/h.


Una dintre cele mai frumoase masini ale perioadei a fost produs in 1935 de catre cei de la Auto Union, Horch 853, care se baza pe modelul Horch 8 Sport Cabriolet din 1927 si Horch Type 780 din 1932. Horch 853 a fost produs in diferite variante, modelul de baza fiind dotat cu un motor de 5 litri. In 1937 apare Horch 853 A, avand un ecartament mai scurt cu 50 mm si axul din fata inbunatatit. Varianta de lux, Horch 853 Sedan, putea fi dotat cu caroseriile exclusiviste ale celor mai cunoscuti constructori din domeniu. Bernd Rosemeyer, un alt pilot celebru de la Auto Union, a comandat o varianta coupe al 853-lui, cea mai eleganta dintre toate variantele acestui model. Caroseria Horch 853 Coupe  a fost realizata de cei de la Erdmann & Rossi. 

Horch 853


(foto: pistonheads)

Wanderer W25


(foto: cbx)
In 1936 apare Wanderer W 25 K, o masina sport cu o caroserie extrem de atractiva si un motor performant, reprezentativ pentru aceea perioada. Ea a fost proiectata de catre Ferdinand Porsche, caroseria moderna era de inspiratie americana, derivat din modelul precedent Wanderer W 51, iar sub capota se afla un motor supraincarcat de doi litrii in sase cilindrii, care dezvolta 85 CP. Linia caroseriei va deveni determinanta pentru toate modele Wanderer care vor aparea pana la izbucnirea razboiului. In anul urmator au fost produse variantele Wanderer W 25 K Cabriolet, respectiv Wanderer W 25 K Roadster. 
Conducerea  concernului Auto Union care pana atunci condusese fabrica din Zschopau s-a instalat in noua cladire administrativa din Chemnitz in anul 1936. In acelasi an au luat fiinta in Chemnitz amenajari centrale pentru intregul concern, pentru constructie, dezvoltare si teste.
Pionier in industria de autovehicule, Auto Union AG a introdus in anii premergatori celui de al doilea razboi mondial testari sistematice la rasturnare si impact. Ca masini de incercare erau folosite diferite modele DKW cu caroserie din tabla, lemn si material plastic, pentru a studia comportamentul diferentiat al acestor caroserii in cazul unei rasturnari. Odata cu dezvoltarea si productia de autovehicule speciale pentru scopuri militare, Auto Union a devenit deja de la mijlocul anilor 30 unul dintre furnizorii importanti de autovehicule pentru armata. Dupa inceperea razboiului, productia civila a incetat in luna mai. Incepand din acel moment s-a produs exclusiv in scopuri militare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu